
Dieta w ciąży
Tagi
Nieprawdą jest, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwie osoby – powinna jeść dla dwóch osób.
Priorytetem jednak jest, aby kobieta w ciąży odżywiała się prawidłowo i zdrowo, gdyż ma to ogromny wpływ na stan dziecka po urodzeniu oraz na dolegliwości ciążowe.
Jadłospis kobiety w stanie błogosławionym musi być przemyślany i powinien dostarczać wszelkich niezbędnych składników – witamin i minerałów.
To, w jaki sposób odżywia się kobieta ciężarna ma ogromne znaczenie i wpływ na rozwój płodu i dziecka. W żadnym innym etapie życia dziecka prawidłowe odżywianie nie jest tak ważné jak wtedy, gdy znajduje się w łonie matki.
Na powstawanie problemów w ciąży może mieć wpływ np.
- jedzenie bez poczucia głodu
- jedzenie bez odpowiedniego pogryzienia pożywienia
- zbyt szybkie spożywanie posiłków oraz spożywanie posiłków kiedy kobieta jest zdenerwowana, smutna, napięta, podekscytowana, zaniepokojona
- picie i jedzenie ze względu na smak (kawa, herbata, cukier, gorące i ostre potrawy)
- brak spożywania świeżych warzyw, owoców, kiełków
- stosowanie łuskanego ryżu
- stosowanie w potrawach rafinowanej mąki
- spożywanie alkoholu
- palenie papierosów
W pierwszym trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię pozostaje na poziomie 2300 kalorii, jednak w drugim i trzecim trymestrze ciąży zwiększa się o 300 kalorii.
Dieta kobiety w ciąży powinna być tak skonstruowana, aby służyła zarówno płodowi jak i matce. W diecie liczy się nie ilość, lecz jakość i nie ciągła powtarzalność, a różnorodność dostarczanych składników odżywczych.
Warto zwrócić uwagę na to, że przed zajściem w ciążę i w czasie pierwszego trymestru ciąży, należy przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego na dobę. Kwas foliowy redukuje ryzyko urodzenia dziecka z wadą centralnego układu nerwowego. Można znaleźć go w zielonych warzywach i w pomarańczach, w bobie, orzechach, słoneczniku, kiełkach pszenicy. Jednak nawet najlepsza dieta nie jest w stanie pokryć dziennej dawki zapotrzebowania kwasu foliowego.
Po zapłodnieniu nie należy również spożywać w nadmiarze witamin (przede wszystkim witaminy A przyczyniającej się do narodzin dzieci z wadami rozwojowymi), a wszystkie preparaty witaminowe powinny być przyjmowane zgodnie z zaleceniami lekarza.
Wegetarianizm a ciąża
Wiele kobiet zastanawia się nad tym, czy wegetarianizm może zaszkodzić dziecku, jednak dieta wegetariańska nie jest zagrożeniem ani dla matki, ani dla dziecka. Jeżeli jednak przyszła mama nie je mięsa, musi zastąpić je innymi produktami zawierającymi białko np. fasolą, grochem, soczewicą, soją. Wegetariankom zaleca się spożywanie masła, naturalnego nabiału oraz ryby. W przeciwieństwie do wegetarianizmu, niebezpieczna dla kobiety w ciąży może być dieta wegańska, czyli taka, która wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Prawidłowa dieta w ciąży
W czasie ciąży twoja dieta powinna zawierać:
- produkty zbożowe, które stanowią podstawowe źródło energii, duże ilości węglowodanów złożonych w postaci skrobi, błonnika, białka roślinnego, witamin z grupy B (B1, PP, B6) oraz witaminę E i składniki mineralne (żelazo, cynk).
- mleko i przetwory mleczne zawierające duże ilości wapnia, który jest budulcem kości i zębów. Oprócz tego, dieta powinna być bogata w napoje fermentowane, czyli kefiry i jogurty oraz chude, białe sery, dostarczające nie tylko wapnia ale również łatwostrawnego, pełnowartościowego białka, fosforu, witamin z grupy B, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i D. W przypadku, gdy kobieta jest uczulona na białka mleka, należy skonsultować się z lekarzem, czy nie trzeba przyjmować wapnia w innej postaci.
- ryby z otwartych mórz, oceanów, które są źródłem łatwo przyswajalnego białka, witaminy D, jodu, fluoru, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W czasie ciąży wskazane jest, aby spożywać takie ryby jak łosoś, śledź, makrela, sielawa, dorsz, szprotki bałtyckie, sardynki. Należy spożywać je 2 – 3 razy w tygodniu, najlepiej gotowane, pieczone lub z rusztu.
- mięso, wędliny i drób, dostarczają pełnowartościowego białka, a także dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B. Zaleca się spożywanie chudego mięsa, kurczaka, indyka, cielęciny najlepiej gotowanego, pieczonego lub z rusztu. W czasie ciąży należy stronić od dużej ilości wędlin, ponieważ zawierają duże ilości soli i konserwantów. Szczególnie trzeba unikać surowego i niedosmażonego mięsa, które mogą być źródłem zatrucia pokarmowego. Dzienna dawka produktów z tej grupy (wraz z rybami) wynosi 200g.
- owoce i warzywa, które zmniejszają ryzyko nadciśnienia ciążowego i dodatkowo zawierają: {text:line-break} witaminę C, czyli czarne porzeczki, truskawki, agrest, maliny, pomarańcze i grejpfruty, kiwi oraz papryka, pomidory, kalafior, kapusta pekińska, kapusta kiszona {text:line-break} prowitaminę A, czyli ß-karoten – zawierają ją morele, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, oraz jarmuż, marchew, pomidory, papryka, sałata, szpinak, cykoria
- nasiona roślin strączkowych oraz kiełki roślin – soja, soczewica, fasola, kiełki pszenicy – zawierające białko roślinne
- jajka, które są źródłem białka i witamin A oraz PP i B1 i B2. Należy jednak pamiętać o tym, że dzienny limit na ten składnik wynosi 300 mg, a jedno żółtko zawiera 250 mg cholesterolu!
- nienasycone kwasy tłuszczowe – dostarczają je tłuszcze roślinne, ryby, olej sojowy, kukurydziany oraz słonecznikowy (można dodawać 1 – 2 łyżeczki oleju do sałatek). Do gotowania i smażenia należy używać oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, trzeba natomiast unikać twardych margaryn.
- produkty z pełnego przemiału, czyli ciemne pieczywo, grube kasze. Dzienna dawka produktów z tej grupy wynosi 4 porcje, gdzie jedna porcja to 1 kromka ciemnego pieczywa albo ½ — ¾ szklanki płatków, kaszy czy ryżu
- zwiększoną ilość płynów – dziennie, w czasie ciąży, należy pić około 1,5 – 2 l płynów. Najlepiej pić soki z wyciskanych, świeżych owoców, wodę, kawę zbożową, herbaty ziołowe, np. napar z liści pokrzywy, można też sporadycznie wypijać napar z melisy, herbatę z dzikiej róży, napar z kwiatu rumianku, napar z liści maliny (wzmacniający mięśnie macicy) systematyczne picie pomaga znieść wysiłek porodu. W drugim trymestrze zaleca się pić napar z liści maliny raz na dzień, a w trzecim trymestrze do dwóch razy dziennie.
W czasie ciąży unikaj szkodliwej żywności
W czasie ciąży należy unikać niektórych produktów i składników produktów.
Zrezygnuj z:
- surowego mięsa lub nieugotowanego, które może być źródłem zakażenia toksoplamozą – mowa tu m.in. o sushi, krwistym befsztyku, tatarze, wieprzowinie
- pleśniowych i miękkich serów typu feta bądź camebert, w których spotyka się bakterie z rodzaju listeria
- surowych owoców morza i ryb, które niejednokrotnie zakażone są groźnymi bakteriami albo pasożytami (mogą wystąpić w sushi, ostrygach)
- kawy i mocnej herbaty
- napojów typu cola i pepsi, które podrażniają przewód pokarmowy, pogarszają wchłanianie wapnia przez organizm, a który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, zawierają spore ilości cukru działającego niekorzystnie na urodę i zdrowie ciężarnej, zawierają benzoesan sodu działający uczulający, mogą prowadzić do zaburzeń rytmu serca
- surowych jaj oraz niepasteryzowanego mleka – są to produkty, które mogą być zarażone salmonellą
- słodyczy (szczególnie kupnych ciasteczek, wafelków), czekolady, ciast z kremem. Gdy ciężarna ma ochotę na coś słodkiego, lepiej zjeść suszone owoce lub upiec domowe ciasto
- nadmiernej ilości ryb, szczególnie nie zaleca się kobietom w ciąży: okoni, szczupaków, sandaczy, miętusów, wątróbki z dorsza, węgorze, surowe owoce morza, a także ryby wędzone i zimnowędzone
- szybkich dań na mieście (m.in. fast food), które są niewskazane ze względu na częsty brak higieny w miejscach, gdzie są przygotowywane
- alkoholu
- kolorowych napojów
- zupek w proszku
- mocno doprawionych półproduktów (np. w puszkach), produktów zawierających polepszacze smaku, barwniki, konserwanty, aromaty
- tłustych przekąsek, produktów ciężkostrawnych, smażonych potraw
- chipsów i chrupek
- nadmiernej ilości soli
- owoców cytrusowych, kiwi, owoców morza, kakao, czekolady, orzechów (zwłaszcza ziemnych) – mowa tutaj o trzecim trymestrze ciąży i fazie karmienia piersią, kiedy zagrożenie nabycia alergii jest największe
Oprócz wyżej wymienionych zaleceń i porad, należy także pamiętać o tym, by:
- Dostarczać sobie i dziecku wszystkie wartości odżywcze w odpowiednich proporcjach
- Regularnie spożywać posiłki, a w przypadku, gdy pracujemy trzeba zapewnić sobie jedzenie na cały dzień, w tym minimum jeden lub dwa gorące posiłki. Jeśli praca nie pozwala na zapewnienie pełnowartościowych posiłków, trzeba zastanowić się, czy lepiej nie zrezygnować z pracy na czas ciąży.
- Pamiętać o prawidłowym łączeniu pokarmów, a także aby uniknąć zgagi, nie spożywaj obfitych wieczornych posiłków, a od szóstego miesiąca spożywać tylko małe porcje. Jeśli chodzi o łączenie pokarmów, to przykładowo, gdy jemy jajecznicę – nie zagryzaj jej chlebem tylko pomidorem.
- Ograniczyć siedzący tryb życia osłabiający perystaltykę jelit, co skutkuje zaparciami. Staraj się również zredukować stres i napięcia nerwowe.
- Zadbać o dużą ilość węglowodanów w diecie.
- Zaloguj się aby dodać komentarz
Podobne artykuły
-
Notice: Undefined variable: imageCode in /frani.pl/public/themes/newfrani/modules/news/scripts/widgets/similar+images.phtml on line 14
Farbowanie włosów w ciąży
Zadbana mama to szczęśliwa mama. Jednak zdania lekarzy na temat farbowania włosów …
Poród — skąd wiemy, że już się zaczyna?
Pierwiastki (tak nazywamy kobiety rodzące po raz pierwszy) bardzo często zadają to …
Lot samolotem a ciąża
Pomimo że nie ma przeciwwskazań dla kobiet w ciąży, by podróżowały samolotem, to …
Ciąża, dziecko, alkohol
Czy kobieta w ciąży może pić alkohol? Nie. Kobieta w ciąży nie powinna pić alkoholu …
Pokój dla dziecka
Wybór odpowiedniego pokoju dla dziecka niejednokrotnie przysparza problemów. Dotyczy …