
Witaminy w ciąży
Tagi
Gdy kobieta planuje ciążę, wówczas świadomie zaczyna się do niej przygotowywać – zaczyna się zdrowo odżywiać, kupuje rożné witaminki, które mogłyby wspomóc zajście w ciążę oraz przyczynić się do prawidłowego rozwoju zarodka. Większy problem pojawia się wtedy, gdy kobieta nie planowała poczęcia i nieświadomie zaszła w ciążę. Dlatego nie zwraca uwagi na to co je, przyczyniając się do niewłaściwego rozwoju dziecka. Na samym początku żadna kobieta nie odżywia się idealnie. Kobieta w pierwszych tygodniach nie zdaje sobie sprawy z tego, że rozwija się w niej nowe życie.
Kobiety planujące ciąże często same komponują swoją dietę, jednak nie zawsze jest ona w pełni wartościowa. Zwłaszcza we wczesnej ciąży, kiedy często nękają ją dolegliwości poranne i brak apetytu.
Poniżej przedstawiamy witaminy, które kobieta w ciąży powinna zażywać:
Witamina B9 (kwas foliowy)
Kobiety planujące ciążę powinny na co najmniej trzy miesiące przed poczęciem, rozpocząć przyjmowanie witaminy B9, czyli kwasu foliowego, który wpływa na formowanie się tzw. cewy nerwowej – zalążka mózgu oraz układu nerwowego dziecka. Oprócz tego, brak kwasu foliowego w organizmie kobiety ciężarnej, może spowodować poważné wady rozwojowe malucha, a także może doprowadzić do poronień. Dzienna dawka powinna wynosić 400mcg.
Witaminę B9 zawiera też wątróbka, zielone warzywa (w tym: brukselka, brokuły, bób, szpinak), jaja, kapusta oraz pieczywo pełnoziarniste.
Witaminy z grupy B
Spożywanie witamin z grupy B, przyczynia się do polepszenia samopoczucia ciężarnej. Dzięki tej grupie witamin, kobieta nabierze więcej optymizmu oraz lepiej będzie znosić wszelkie dolegliwości związane z ciążą.
Witaminy B zawarte są w produktach zbożowych, orzechach, nasionach roślin strączkowych, wątróbce, wędlinach, rybach, drożdżach, płatkach zbożowych, migdałach, mleku, kalafiorze, cebuli, szpinaku, pomidorach, fasoli.
Witamina C
Witamina C nie dość, że jest niezbędnym składnikiem diety kobiety przyszłej mamy, to wspomaga przyswajanie trudno przyswajalnego i trudno wchłanianego żelaza przez organizm.
Tę witaminę można znaleźć przede wszystkim w owocach: truskawkach, kiwi, cytrynach i cytrusach, porzeczkach, malinach, jagodach, a także w warzywach: ziemniakach (gotowanych w łupince), papryce, brukselce, kapuście, brokułach, szpinaku, rzepie.
Żelazo
Brak żelaza (najważniejszego składnika obok kwasu foliowego) w diecie kobiety ciężarnej może doprowadzić do anemii zarówno u niej samej jak i u nowo narodzonego dziecka. Dlatego wraz z ciążą wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, szczególnie w II i III trymestrze. Odpowiednia ilość tego minerału zapobiega niedoborom rozwijającym się w ciąży. Duże pokłady żelaza można znaleźć między innymi w czerwonym mięsie, wątróbce, pestkach z dyni, żółtku jaj, orzechach, nasionach roślin strączkowych – fasoli, pieczywie pełnoziarnistym.
Cynk
Cynk w czasie ciąży sprzyja przyrostowi masy ciała dziecka, jak również wspomaga budowę jego układu immunologicznego. Cynk wspiera też twój układ immunologiczny chroniąc Cię przed chorobą (katarem, przeziębieniem). Pierwiastek cynku zawierają nasiona roślin strączkowych, kasze, żółte sery, żółtka jaj, nasiona i pestki.
Magnez
Magnez umożliwia lepsze przygotowanie się do ciąży – sprawi, że przyszła mama będzie czuła się zrelaksowana i odprężona, a także lepiej zniesie przyjęcie nowego członka rodziny.
Pierwiastka magnezu można szukać w ciemnym pieczywie, musli, kaszach, płatkach owsianych , ryżu brązowym, orzechach i nasionach roślin strączkowych.
Jod
Jod jest pierwiastkiem zapobiegającym upośledzenie umysłowe dziecka oraz tarczycy u matki.
**Niedobór jodu może przyczynić się do poronienia, kretynizmu neurologicznego oraz wad wrodzonych. Jod dobrze też wpływa na pracę układu płciowego. **
Pierwiastek jodu można znaleźć w rybach morskich.
Beta – karoten i witamina A
Beta — karoten oraz witamina A mają ogromne znaczenie dla przyszłej mamy. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego kobiety oraz rozwoju zapłodnionej komórki jajowej.
Beta – karoten i witaminę A można znaleźć między innymi w żółtych, pomarańczowych oraz zielonych warzywach i owocach – marchewce, dyni, morelach, brzoskwiniach, sałacie, szpinaku, jajach, serach, maśle, mleku, pomidorach, groszku zielonym czy fasolce szparagowej.
Zalecana dawka witaminy A w postaci beta — karotenu – do 3 mg.
Witamina H (biotyna)
Biotyna jest składnikiem, który wpływa na wzrost i różnicowanie się komórek organizmu.
Dlatego Witamina H jest tak istotna już od samej chwili zapłodnienia.
Witaminę H można znaleźć w wątrobie wołowej, żółtku jaja oraz warzywach strączkowych.
Preparaty witaminowe
Żadnych preparatów witaminowych nie należy stosować w ciąży bez konsultacji z lekarzem.
Natomiast dobry preparat witaminowy powinien zawierać:
- zawierać 250 mg wapnia, jeśli dieta ciężarnej nie zawiera wystarczającej ilości wapnia z pożywienia
- zawierać 30 mg żelaza
- 80 mg witaminy C
- 15 mg cynku
- 2 mg miedzi
- 400 jednostek witaminy D
- 15 mg witaminy E
- 1,4 witaminy B1
- 1,4 ryboflawiny (z grupy witamin B)
- 18 mg niacyny (z grupy witamin B)
- 2,6 mg witaminy B12
- nie przekraczać 4000 jednostek witaminy A
Niektóre preparaty mogą też zawierać magnez, fluorek, biotynę, fosfor, kwas pantotenowy.
- Zaloguj się aby dodać komentarz
Podobne artykuły
-
Notice: Undefined variable: imageCode in /frani.pl/public/themes/newfrani/modules/news/scripts/widgets/similar+images.phtml on line 14
Farbowanie włosów w ciąży
Zadbana mama to szczęśliwa mama. Jednak zdania lekarzy na temat farbowania włosów …
Poród — skąd wiemy, że już się zaczyna?
Pierwiastki (tak nazywamy kobiety rodzące po raz pierwszy) bardzo często zadają to …
Lot samolotem a ciąża
Pomimo że nie ma przeciwwskazań dla kobiet w ciąży, by podróżowały samolotem, to …
Ciąża, dziecko, alkohol
Czy kobieta w ciąży może pić alkohol? Nie. Kobieta w ciąży nie powinna pić alkoholu …
Pokój dla dziecka
Wybór odpowiedniego pokoju dla dziecka niejednokrotnie przysparza problemów. Dotyczy …